Dr. Fevzi Özgönül’den beden aklını harekete geçirmek için altın değerinde öğütler
07.00-07.30: Uyanma vakti
08.00: Kahvaltı; Sabah kahvaltısı en geç 08:00-08:30’da olmalı, uyanınca önce 1 bardak oda ısısında su için ve acıkmak için hafif bir egzersiz yapın sakın aç karına uzun yürüyüşler veya ağır spor yapmayın. Öğlen yemeğini en geç 14:30’da yemek zorunda olduğumuz için bundan yaklaşık 6 saat önce de sabah kahvaltısını yapmalıyız.
08.00: Kahvaltı; Sabah kahvaltısı en geç 08:00-08:30’da olmalı, uyanınca önce 1 bardak oda ısısında su için ve acıkmak için hafif bir egzersiz yapın sakın aç karına uzun yürüyüşler veya ağır spor yapmayın. Öğlen yemeğini en geç 14:30’da yemek zorunda olduğumuz için bundan yaklaşık 6 saat önce de sabah kahvaltısını yapmalıyız.
Kahvaltıda ekmek, hamur işi yiyecekleri azaltın, yerine kavrulmamış badem, fındık veya ceviz yiyin. Ekmek yiyecekseniz 1 dilim tam buğday veya tahıllı tercih edin. Kesinlikle mısır gevreği veya benzer bir şey yemeyin, bu tür yiyecekler sadece tok hissettirir ama beslemez.
Kahvaltıda kepekli ekmek sakın yemeyin, kepek çocuklarda yasaktır çünkü büyümek için çok önemli olan demir ve kalsiyumun bağırsaklardan emilimini engeller.
Kahvaltıda içecek olarak, kahve, çay, taze sıkılmış meye suyu, bitki çayı, süt, ayran içebilirsiniz.
Arada çok çay ve kahve içmeyin, yiyeceğiniz her şeyi yiyip sofradan kalkın. Bundan sonra öğlen yemeğine kadar başka hiçbir şey yemeyin, su içebilirsiniz, çok fazla çay, kahve de tüketmeyin. Çok çay ve kahve su içme isteğini azaltır ve vücutta kendilerinin 3 katı kadar su tutulmasına neden olur. Bu nedenle günde 2-3’den fazla içmeyin.
12.00-14.30: Öğlen yemeği; Öğlen yemeğinde bütün vücudumuzu saran ve bize şekil veren bağ dokumuzu güçlendirmek, kolajen ve elastin fibrilleri üretmek için, mutlaka yiyecekler ile proteinleri, esansiyel yağları, vitaminleri ve mineralleri sindirerek vücuda almamız gerekir. Bu nedenle vücudun bu zor sindirilenleri sindirebilmesi için, ona kolay sindirilip hemen şekere dönebilen, ekmek, makarna ve pilavı vermememiz gerekir.
12.00-14.30: Öğlen yemeği; Öğlen yemeğinde bütün vücudumuzu saran ve bize şekil veren bağ dokumuzu güçlendirmek, kolajen ve elastin fibrilleri üretmek için, mutlaka yiyecekler ile proteinleri, esansiyel yağları, vitaminleri ve mineralleri sindirerek vücuda almamız gerekir. Bu nedenle vücudun bu zor sindirilenleri sindirebilmesi için, ona kolay sindirilip hemen şekere dönebilen, ekmek, makarna ve pilavı vermememiz gerekir.
Proteini bol olan ve mutlaka etli ama yanında sebze de olan etli yemekleri, bakliyatlı, salatalı hazmı zor bir veya birkaç yemeği yanında ekmek, makarna, pilav olmadan yiyin. Bu yemekler etli sebze yemekleri olabildiği gibi; köfte, piyaz, salata gibi et ve salatada olabilir. Ayrıca öğlen yemeğinde çiğ badem fındık veya ceviz gibi kuru yemişler de yiyin. Canınızın çektiği meyveleri de öğlen yemeğinde yiyin.
İçecekler: Öğlen yemeğinde ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları serbest, ama öğün aralarında mümkünse su içiniz. Nadiren çay kahve de olabilir.
Kesinlikle ara öğün yapmayın! Yediğiniz bir ara öğünün sindirimi yaklaşık 4-6 saat sürmektedir. Öğünlerde yediğimiz yiyecekler tam olarak sindirilmeden ara öğün yersek hem daha erken acıkırız, hem de gece iştahımız bir türlü kapanmaz.
17.00-19.00 arası acıkabilirsiniz!
18.00-20.00 arası biraz hareket ve Akşam yemeği; Akşam yemeğinden önce mutlaka yürüyüş yapmalıyız veya hareket etmeliyiz. Günün son öğününü illa en geç saat 18:00 de yapmak zorunda değiliz. Burada önemli olan öncelikle gündüz yenilen yemeklerin iyice sindirilmesinden sonra ne kadar acıktıysak o kadar yemeliyiz. Eğer hiç acıkmadıysak yemeyebiliriz de. Şayet yiyeceksek sadece açlığımızı yatıştırmak üzere hazmı kolay çorba türü ya da sebze türü yemeklerden doyuncaya kadar yiyebiliriz. Akşam yemeğinde salata veya pişmemiş yiyecekler, meyve, kuruyemiş, et ve etli yemek yemeyin.
17.00-19.00 arası acıkabilirsiniz!
18.00-20.00 arası biraz hareket ve Akşam yemeği; Akşam yemeğinden önce mutlaka yürüyüş yapmalıyız veya hareket etmeliyiz. Günün son öğününü illa en geç saat 18:00 de yapmak zorunda değiliz. Burada önemli olan öncelikle gündüz yenilen yemeklerin iyice sindirilmesinden sonra ne kadar acıktıysak o kadar yemeliyiz. Eğer hiç acıkmadıysak yemeyebiliriz de. Şayet yiyeceksek sadece açlığımızı yatıştırmak üzere hazmı kolay çorba türü ya da sebze türü yemeklerden doyuncaya kadar yiyebiliriz. Akşam yemeğinde salata veya pişmemiş yiyecekler, meyve, kuruyemiş, et ve etli yemek yemeyin.
Sütlaç, kazandibi ya da dondurma gibi bir tatlı yemek istiyorsanız, akşam 22.00 sularında sindirim sisteminin mesaisi bittikten sonra yiyebilirsiniz.
Gece sakın meyve yemeyin!
Probiyotik ile bağırsaklarınızı mayalayın; Ayran, Süzme peynir, Yoğurt, Lahana turşusu, Kefir, Pastörize edilmemiş turşu ve zeytin
Probiyotik ile bağırsaklarınızı mayalayın; Ayran, Süzme peynir, Yoğurt, Lahana turşusu, Kefir, Pastörize edilmemiş turşu ve zeytin
doğal probiyotikler gıdalardan bazılarıdır. Ayrıca besin desteği olarak eczanelerde de satılıyor.
Uyku vakti;
yeni yapılan çalışmalar probiyotiklerin anksiyete ve depresyona faydalı olduğunu ortaya koydu. Bu bulgu bağırsak ile beyin arasındaki iletişimi tekrar ortaya koyması açısından çok önemli.
Çünkü bağırsaklarda bulunan hormonların çoğu beyinde de mevcut. Psikolojik durumlarda ishal olmak, geğirme olması veya kabızlık, gaz olması da bunun bir işareti.
Uyku vakti;
Probiyotik nedir?
Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardır ve yeterli miktarda
olduklarında yaşadıkları vücuda fazlasıyla yararlıdırlar.yeni yapılan çalışmalar probiyotiklerin anksiyete ve depresyona faydalı olduğunu ortaya koydu. Bu bulgu bağırsak ile beyin arasındaki iletişimi tekrar ortaya koyması açısından çok önemli.
Çünkü bağırsaklarda bulunan hormonların çoğu beyinde de mevcut. Psikolojik durumlarda ishal olmak, geğirme olması veya kabızlık, gaz olması da bunun bir işareti.